Kosten en vergoedingen

Doorverwijzing huisarts Om in aanmerking te komen voor vergoeding bij uw zorgverzekeraar heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts en dient u deze mee te bij het intakegesprek. Uw huisarts maakt een inschatting welke type behandeling het beste bij uw past.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een kortdurende behandeling, de Generalistische Basis GGZ (BGGZ) en de langer durende behandeling, de Specialistische GGZ (SGGZ). De duur van gespecialiseerde behandelingen varieert sterk en is afhankelijk van de ernst van de klacht en de tijd dat de klachten al bestaan.

Eigen risico

Voor zowel de SGGZ als de BGGZ geldt het verplichte eigen risico van minimaal € 385.

Contracten met de onderstaande zorgverzekeraars

Vanaf 2024 werk ik met contracten bij de CZ, Nationale Nederlanden, OHRA, VGZ, UNIVE, zekur, UMC, IZA, IZZ

Contractvrij
Met andere zorgverzekeraars hebbem wij nog geen contract afgesloten. Dat betekent dat u afhankelijk van het type basisverzekering dat u heeft afgesloten, mogelijk een gedeelte van de behandeling zelf moet betalen. Kijk voor verdere informatie hierover bij het kopje zorgverzekering. Dit houdt in ieder geval in dat u de factuur zelf bij de zorgverzekering in moet dienen en rechtstreeks aan ons dient betalen.

Zorgverzekering
Psychotherapie is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeringen en wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Relatie- en systeemtherapie valt niet onder verzekerde zorg.  Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een kortdurende behandeling, de Generalistische Basis GGZ (BGGZ) en de langer durende behandeling, de Specialistische GGZ (SGGZ). De duur van gespecialiseerde behandelingen varieert sterk en is afhankelijk van de ernst van de klacht en de tijd dat de klachten al bestaan.

Wat betekent dit voor u qua kosten?
Vanaf 2022 wordt er binnen de GGZ gewerkt met het zorgprestatiemodel. Meer informatie over het zorgprestatiemodel is hier te vinden.

Omdat de tarieven afhangen van verschillende factoren kan vooraf niet eenduidig genoemd worden wat het tarief van een geheel traject is. Het tarief van de sessie is afhankelijk van het soort sessie (diagnostiek of behandeling), de functie van de behandelaar en de lengte van de sessie. Ik hanteer de tarieven die vastgesteld zijn door de NZA. Deze tarieven kun je vinden in de tarievenzoeker, waarbij gerekend wordt met de tarieven van Ambulant Kwaliteitsstatuut sectie II.

Het traject start altijd met een aantal diagnostiek consulten van 60 minuten (de intake en het advies) en zal daarna waarschijnlijk overgaan naar behandeling, tenzij anders met je overlegd. Over het algemeen zullen behandelsessies 60 minuten duren, maar dit kan zeker ook afwijken. De intake is onderdeel van de behandeling. Wanneer er na de intake afgerond wordt volgt een factuur voor de intake. Evaluatiemomenten gedurende de behandeling worden gezien als diagnostiekconsulten.

Relatie- en systeemtherapie

Bij relatie en systeemtherapie verloopt het traject anders. U start met een korte intake en we gaan dan meteen aan de slag. De behandelsessies duren 90 minuten en kosten 135 euro per uur. Indien u een aanvullende verzekering hebt kunt u voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komen dit is per verzekering verschillend en dient u na te vragen bij uw eigen verzekeraar. Dit komt niet ten laste van uw eigen risico.

Hoe is de vergoeding voor basis verzekerde zorg geregeld.

Voor de vergoeding die u krijgt van uw zorgverzekering maakt het uit voor welke zorgverzekering u in het jaar van de behandeling heeft gekozen en voor welke polis u heeft gekozen. 

Indien u een verzekering hebt bij de verzekeraars met wie ik een contract heb, worden alle kosten van die psychotherapieën die worden vergoed vanuit de basisverzekering, direct gefactureerd door ons aan de zorgverzekeraar. U ziet hier de verwerking daarvan alleen terug in uw web portal bij de zorgverzekeraar. U hoeft hiervan zelf geen deel te betalen, het kan alleen deels worden teruggevorderd door de zorgverzekeraar bij het innen van uw eigen risico
 
Indien wij geen contract hebben met uw zorgverzekeraar, wordt vergoeding van  
die psychotherapieën die worden vergoed vanuit de basis verzekering, gefactureerd aan U en stuurt U deze rekening door naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt aan U en na ontvangst  betaalt u ons.
Het hangt dan af van het TYPE polis af welk percentage van de factuur wordt vergoed.
1.     Een restitutiepolis wordt in principe voor 100% vergoed
2.     Een combipolis vergoed ongeveer 70% van de psychotherapie kosten
3.     Een naturapolis vergoedt tussen 65%-80% van de psychotherapie kosten
Het is raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met uw verzekeraar om uw vragen omtrent de vergoeding te stellen. Dit om te voorkomen dat u achteraf geconfronteerd wordt met mogelijk vervelende financiële consequenties.

Facturering
Je ontvangt 1 x per 2 maanden een factuur voor de behandelingen die we in de voorgaande 2 maanden hebben verzorgd. Deze factuur dien je binnen 28 dagen te betalen aan de praktijk.


No show beleid / afzeggen
Er moet één werkdag (tenminste 24 uur) voor de dag van de afspraak worden afgezegd. Wordt een afspraak binnen 24 uur voor de afspraak afgezegd dan wordt er een rekening gestuurd van 75 euro. Deze rekening kun je niet declareren bij de zorgverzekering.


PsychotherapieTilburg hanteert de betalingsvoorwaarden van de LVVP.